عوامل موثر بر قیمت ورق سیاه

ا‌ز انواع ورق‌ها می توان به ورق سیاه معمولی و ورق سیاه صنعتی اشاره کرد. که دارای تکنولوژی ساخت متفاوتی است. استانداردهای مورد استفاده برای ساخت ورق‌های سیاه معمولی ST37 می باشد که بیشتر در ساختمان ها و سوله ها کاربرد دارد. ورق های صنعتی نیز در صنایعی مانند پتروشیمی، سد سازی مورد استفاده قرار می گیرد. برای آشنایی بیشتر با این محصول با ما همراه باشید.

ورق سیاه به ورقی که با استفاده از نورد گرم تولید شده باشد ورق سیاه (Black Iron Sheet) یا ورق گرم می گویند. در اصطلاح متالورژیکی به ورقی که از فولاد نورد گرم ساخته شده است و در دمای بالاتر از 930 درجه سانتی‌گراد تحت عملیات نورد فشاری قرار گرفته تا خاصیت فرم پذیری آن بهینه شود، ورق فولادی نورد گرم و یا اصطلاحا ورق سیاه گفته می‌شود.

در هنگام تولید این ورق به روش نورد گرم، به این دلیل که در دمای بسیار بالا قرار می‌گیرد؛ اجزا ورق دچار ذوب شده و روی سطح آن زنگ زدگی و اکسیداسیون رخ می‌دهد که این امر منجر به تیره و مات شدن سطح این ورق می‌شود. به همین دلیل به این محصول ورق سیاه گفته می‌شود.

ورق سیاه

انواع ورق سیاه

انواع ورق‌‌های سیاه، به دو دسته معمولی و صنعتی، تقسیم می‌شوند که ساخت و تولید هر کدام، با کمک تکنولوژی‌های متفاوتی انجام می‌گیرد. برای مثال، ورق‌های سیاه معمولی با استاندارد ST37 تولید می‌شود و بیشتر برای ساختن سوله‌ها و ساختمان‌سازی کاربرد دارد. از سوی دیگر کاربرد ورق‌های سیاه صنعتی در صنایعی همچون سدسازی و پتروشیمی بیشتر است.

ورق‌های سیاه صنعتی

از ورق‌های سیاه صنعتی می‌توان به دو روش کلی استفاده کرد. یکی از آنها استفاده از این محصول در تولید پروفیل‌هایی با ابعاد بالا می‌باشد. استفاده دیگر از این محصول بصورت مستقیم در صنایع عظیم و غول پیکر مانند کشتی سازی می‌باشد. ورق سیاه صنعتی از نظر ابعاد، سایز، وزن و ضخامت با سایر ورق‌های سیاه متفاوت هستند.

ورق‌های سیاه معمولی

با دسته بندی براساس میزان عنصر کربن در آلیاژ فولادی، سختی متفاوتی برای ورق‌های فولادی درنظر گرفته خواهد شد. اگر ورق سیاه معمولی را براساس میزان کربن موجود در آلیاژ آن تقسیم بندی کنیم، دو نوع ورق ST37 و ST52 خواهیم داشت. این دو گرید شامل سایر عناصر دیگر هم هستند. در ورق‌های ST37 عناصر دیگری مانند فسفر، گوگرد، سیلیسیم و منگنز وجود دارند. همین عناصر با درصدهای متفاوت در ورق ST52 نیز وجود دارند.

انواع ورق سیاه

دسته بندی ورق‌های سیاه بر اساس نحوه عرضه به بازار

این ورق براساس نحوه عرضه به بازار به دو نوع رول و شیت تقسیم بندی می‌شود.

کلاف یا رول: طول ورق‌های سیاه به صورت رول یا کلاف هیچ محدودیتی ندارد. عرض این ورق‌ها در اندازه‎‌های 1، 1.25، 1.5 و 2 متر تولید می‌شود. ضخامت ورق‌های سیاه کلاف یا رول نیز از 1.5 تا 15 میلیمتر متغیر می‌باشد.

شیت یا فابریک: این نوع از ورق‌های سیاه به ورق‌های سفارشی معروف هستند؛ چراکه ابعاد و ضخامت ورق مورد نیاز توسط مشتری به کارخانه ارائه می‌شود تا محصول موردنظر تولید شود. ورق‌های سیاه شیت یا فابریک آماده در بازار در ابعاد 1*2 متر، 1.5*2.5 متر، 1*6 متر، 1.5*6 متر، 2*6 متر و 2*12 متر و با ضخامت بیشتر از 15 میلیمتر عرضه می‌شوند.

استاندارد ورق‌های سیاه

ورق‌های سیاه، آنالیز شیمیایی و خواص مکانیکی مخصوص به خود را دارند. هر کدام از گرید ورق‌های سیاه، بر اساس استانداردهای گوناگون، باید مطابق با پارامترهای خاصی تولید شده باشند. متخصصان عرصه‌ی آهن، معمولا برای بررسی مشخصات شیمایی و مکانیکی ورق‌های سیاه، به جدول‌های استاندارد این محصولات مراجعه می‌کنند. گفتنی است که برای این محصول، دو استاندارد قدیمی و جدید موجود است:

  • DIN 17100
  • BS EN 10025

رایج‌ ترین استاندارد این ورق در ایران ST37 و ST52 می‌باشد که جزء ورق‌های سیاه معمولی می‌باشند. در نوع صنعتی آن استاندارد A285-GR C ، A283 – GR C و A516 – GR 60 را می‌توان نام برد.

لازم به ذکر است که ورق ST37 در مقایسه با ورق ST52 دارای سختی کمتری می‌باشد که آن هم به دلیل میزان کربن کمتر آن است. جالب است بدانید که ورق‌های سیاه ST37 و ST52 به ترتیب 37 و 52 مگاپاسکال تنش را می‌توانند تحمل کنند.

استانداردهای ورق سیاه

مراحل تولید ورق‌های سیاه

فرآیند تولید ورق ‌های فولادی سیاه با گرم کردن شمش‌ های فولادی در دمای بسیار بالا (1100 درجه سانتی‌ گراد) آغاز می ‌شود. در فرآیند تولید ورق‌ های سیاه درجه حرارت از اهمیت بالایی برخوردار است. نورد گرم باید در دمایی بالاتر از نقطه تبلور مجدد فولاد انجام شود. سپس این ماده حرارت داده شده از چندین غلتک نورد عبور می ‌کنند و درنهایت ورق ‌های سیاه تولید می ‌شوند.

در این روش ابتدا تختال تولید شده در کوره پیشگرم با دمای بالا قرار می گیرد. پس از خروج تختال از کوره پیش گرم یک پوسته اکسیدی روی سطح تختال تشکیل می شود.

به منظور برطرف ساختن این پوسته اکسیدی عملیات پوسته شویی انجام گرفته که تاثیر زیادی بر افت دمای سطح تختال دارد. نورد خشن مرحله پس از پوسته شویی است. در این مرحله قطعه کار چندین مرتبه از بین غلتک ها عبور می کند تا به تدریج به ابعاد مورد نظر برسد.

در طی این فرایند توزیع دمای بار تحت تاثیر چند عامل از جمله انتقال حرارت به محیط و گرمای ناشی از تغییر شکل پلاستیک قرار می گیرد و ضخامت تختال 15 تا 30 درصد کاهش می یابد. نورد خشن دارای 2 تا 3 قفسه است. پس از آخرین قفسه نورد خشن، ورق وارد مرحله نورد نهایی می گردد.

مزایای استفاده از ورق سیاه

ورق‌ های فولادی جز پرکاربردترین مصالح در صنایع گوناگون هستند اما گستردگی و گوناگونی ورق‌ های فولادی باعث سردرگمی صاحبان پروژه و خریداران شده است. مزایای استفاده از این ورق به شرح زیر می‌باشد:

  • خواص مکانیکی بهبود یافته
  • مقاومت کششی بالا
  • چقرمگی بالا ( استحکام و سختی )
  • حذف تنش پس ‌مانده در اثر عملیات حرارتی در تولید ورق ‌های سیاه
  • مقاومت در برابر خوردگی در مقایسه با ورق‌ های روغنی (ورق‌ های نورد سرد)
  • مقاومت ارتجاعی مناسب
  • خاصیت چکش‌ خواری بالا

ابعاد سفارش ورق‌های سیاه چیست

ورق‌های سیاه به صورت فابریک و رولی قابل ارائه هستند. در حالت فابریک، با توجه به نیاز مشتری برش کاری انجام می‌شود. ولی در حالت رولی ابعاد 2000 در 1000 تا 6000 در 2000 در بازار موجود می‌باشد.

رایج‌ترین ابعاد ورق سیاه در بازار عبارت است از:

  • ابعاد 2000*1000 میلی متر
  • ابعاد 2500*1250 میلی متر
  • ابعاد 6000*1000 میلی متر
  • ابعاد 6000*1500 میلی متر
  • ابعاد 6000*2000 میلی متر
  • ابعاد 12000*2000 میلی متر

عوامل موثر بر قیمت ورق سیاه

عوامل موثر بر قیمت ورق سیاه

عوامل زیادی بر قیمت ورق‌های سیاه تاثیرگذار هستند که در ادامه آن‌ها را ذکر خواهیم کرد.

  • کارخانه تولیدکننده
  • طول
  • عرض
  • ضخامت محصولات
  • عرضه و تقاضا
  • مسائل سیاسی روز و نوسانات نرخ ارز
  • تاثیر تورم جهانی
  • تولیدات سنگ آهن
  • هزینه حمل‌ونقل

مهم‌ترین عوامل موثر بر قیمت ورق سیاه هستند. قیمت این محصول همچنین به استاندارد مورد استفاده در ساخت هر نوع وابسته است.

قیمت ورق سیاه

تولید فراوان ورق‌های سیاه در بین تولیدات کارخانه‌های فولاد کشور، نشان‌دهنده اهمیت این محصول در بخش‌های گوناگون صنایع مختلفی مانند ساخت‌وساز، خودروسازی، تانکرسازی و کشتی‌سازی است. داشتن اطلاعات کافی از قیمت ورق سیاه برای بسیاری از فعالان صنعتی اهمیت دارد.

این ورق قیمت های مختلفی دارد که بر اساس سایز و ضخامت آن ها و نوع کارخانه سازنده مشخص می شود. نوسانات ارزی و تحولاتی که در منطقه وجود دارد و همچنین تغییر قیمت جهانی آهن آلات، موجب تغییر قیمت این محصول می شود. قیمت امروز ورق سیاه را در آهنک مشاهده کنید.