
لوله گوشتدار از جمله لوله های فولادی پرکاربرد میباشد . به دلیل ضخامت زیاد گوشت آن به لوله گوشتدار یا ضخیم بار معروف میباشد. همچنین لوله گوشتدار به لولههایی گفته میشود که نسبت قطر به ضخامت دیواره ی آن کمتر از 20 باشد. بزرگترین تفاوت میان لوله ی فولادی گوشتدار و لوله ی فولادی نازک، ضخامت دیوارهی لوله است. برای آشنایی با کاربردهای آن با ما همراه باشید.
آشنایی با لوله گوشتدار
لوله گوشتدار به لوله های فولادی با ضخامت بالای 20 میلی متر گفته می شود. ضخامت بالای فولاد سبب افزایش وزن این لوله ها می شود. همچنین این لوله ها از استحکام و مقاومت بیشتری نسبت به لوله های با ضخامت کم برخوردار می باشند. امکان استفاده از لوله گوشتدار در شرایط آب و هوایی و جوی نامناسب و سخت نیز وجود دارد و نگرانی درباره آسیب این لوله ها در شرایط سخت محیطی کمتر است. لوله های گوشتدار به دلیل ضخامت بالا و عدم امکان جوشکاری، از نوع لوله های بدون درز مانیسمان می باشند.

خرید لوله
شروع قیمت 15,650 توماننحوه تولید لوله گوشتدار چگونه است؟
از شمش فولادی به عنوان ماده اولیه برای تولید لوله گوشتدار استفاده میشود. این ماده اولین محصول فولادی حاصل از این فرایند است. از آنجایی که شمش سرد قابلیت شکل پذیری ندارد برای شکل دهی بایستی در ابتدا آن را در کورههای پیشگرم حرارت داد. پس از آن با استفاده از سنبه نوک تیز داخل شمش گداخته شده سوراخ ایجاد میشود. در این هنگام غلتکها با حرکت دورانی به مسطح و همگن سازی لوله کمک میکنند. در اثر حرکت پیوسته غلتکها با سرعت ثابت باعث افزایش طول لوله و تنظیم ضخامت آن میشود.
تمامی این فرایندها تحت اعمال یک نیروی کششی صورت میگیرد این نیرو مانع از ایجاد تغییر شکل و خمیدگی لوله میشود. پس از تنظیم ضخامت لوله گوشتدار، بر اساس استاندارد تولید این محصول فولادی از تونل آب پاش عبور کرده و در نهایت پس از برش لوله به طولهای مورد نظر، بسته بندی و سپس به انبار منتقل میشود. عامل سختی این لوله عنصر نیکل استفاده شده در تولید این محصول است. علاوه بر نیکل، از کروم به منظور بالا بردن مقاومت لوله در برابر خوردگی و استفاده در فشار و دمای بالا استفاده میشود.
انواع لوله گوشتدار
لولههای گوشتدار مانند لولههای مانسیمان فاقد درز و قابلیت جوشپذیری هستند و همچنین در تولید این لولههای ضخیم مانند لولههای مانسیمان از روش نورد شمش فولاد استفاده میشود، به همین دلیل لولههای گوشتدار را به عنوان دستهای از لولههای مانیسمان در نظر میگیرند. به طورکلی ابعاد لوله گوشتی تعیین کننده کاربرد آن میباشد. به عنوان مثال از سایزهای کوچک لولههای گوشتدار در صنعت خودروسازی و انتقال سیالات داخل خودرو استفاده میشود اما لولههای با سایز بزرگتر در انتقال سیالات با حجم بالا در صنعت و پالایشگاهها مورد استفاده قرار میگیرند.
برای محاسبه سایز لولههای گوشتدار، قطر خارجی را منهای قطر داخلی کنید به عنوان مثال اگر قطر خارجی یک لوله 180 میلی متر و قطر داخلی آن 160 میلی متر باشد، سایز لوله 20 میلی متر میشود. لولههای گوشتدار عمدتا برحسب سایز شناخته می شوند، انواع این لولهها عبارتند از:
- 60*120 ضخامت 30 شاخه 6 متری
- 133*63 ضخامت 35 شاخه 6 متری
- 140*70 ضخامت 35 شاخه 6 متری
- 140*80 ضخامت 30 شاخه 6 متری
- 150*80 ضخامت 35 شاخه 6 متری
- 220*80 ضخامت 70 شاخه 6 متری
- 83*43 ضخامت 20 شاخه 6 متری
- 90*40 ضخامت 25 شاخه 6 متری
استاندارد لولههای گوشتدار
در لولههای بدون درز، استاندارد جهانی ASTM به عنوان استاندارد مرجع است که کاربرد لولههای بدون درز را نشان میدهد. بیش از 12000 استاندارد برای لولههای فلزی وجود دارد که حدود 100 مورد آن مربوط به لوله مانیسمان، لوله درزدار و اتصالات فلزی و … است. در واقع برای شناخت آلیاژ سازنده لوله فولادی، استاندارد ASTM به کار میرود. برای مثال برای لوله مانیسمان، استاندارد ASTM A106 به کار میرود.
عناصر تشکیل دهنده آلیاژ لوله گوشتدار
در تولید لوله گوشتدار از آلیاژ فولاد دارای عناصر نیکل، کروم، مولیبدن، منگنز، وانادیم، تیتانیوم، سیلیکون، بور، کبالت و تنگستن است.لوله گوشتدار برای مقاوم بودن در برابر خوردگی و زنگ زدن نیاز به عنصر کروم دارد، همچنین برای سختتر شدن فلز این لوله نیکل، منگنز و مولیبدن لازم است. عنصر وانادیم است که در برابر خستگی لوله را محافظت میکند و برای مقابله با رسوب و زنگزدگی عنصر تیتانیوم را دارد.
برای کاهش اکسیژن و در نتیجه افزایش سختی، سیلیکون و بور وارد عمل میشوند. در هنگامی که دما بالا باشد، عنصر تنگستن افزایش سختی را به ارمغان میآورد و کبالت نیز باعث افزایش دمای ذوب میشود.
مشخصات و ویژگی لولههای گوشتدار
از مهمترین ویژگیها و مشخصات لولههای گوشت دار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این لولهها قابلیت تحمل فشارها و دماهای بسیار بالا را دارند.
- این لولهها معمولا دارای دقت ابعادی بالایی هستند.
- در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارند و سختی بالایی دارند.
- در برابر ضربه، سوراخ شدن و اکسیداسیون مقاومت بالایی دارند.
- این لولهها ماندگاری و طول عمر بسیار خوبی دارند.
- مقاوم در برابر خوردگی ناشی از ترکهای ایجاد شده در حین تنشهای وارده .
خصوصیات لولههای گوشتدار
- دارای استحکام بالا
- دارای وزن بالا
- دارای قابلیت تحمل فشار بالا
- دارای ضخامت بالا
- دارای مقاومت بالا
- نداشتن قابلیت جوشپذیری و جوشکاری
ضخامت لولههای گوشتدار
لوله ها با ضخامتشان شناخته میشوند. لوله های ماهیچه ای در ضخامت های 2 تا 80 میلی متری موجود هستند و در بازار ارائه میشوند. اما ضخامت های 25، 30، 35، 38، 40، 70 در بازار بیشتر به فروش میرسد. علاوه بر ضخامت لوله، هر لوله دارای قطر های داخلی و خارچی است. قطر خارجی آن 220 میلی متر است و قطر داخلی آن 80 میلی متر است.
کاربرد لولههای گوشتدار
این لوله با ضخامت بالا، کاربرد های بسیاری در صنایع و پروژه های بزرگ دارد. صنایعی نظیر:
- صنعت ماشین سازی
- صنعت هیدرولیک
- صنعت حمل و نقل( گاز، بخار، گاز مایع)
- صنعت برق
- صنعت آبیاری کشاورزی
- صنعت ساخت و ساز های شهری ( مورد استفاده در ستون ها، پل ها، اسکله ها، جاده ها)
- صنعت انتقال مایعات در مسافت های طولانی (آب رسانی)
نحوه تشخیص لوله گوشتدار صنعتی
برای اینکه یک لوله گوشتدار صنعتی را تشخیص دهید، در نظر داشته باشید که ضخامت متفاوتی از چند میلیمتر تا چند سانتیمتر از این لولهها میبینید. این لولهها بدون درز هستند و برای تولیدشان فرایندی مشابه لوله مانیسمان به کار میرود. این نوع لولهها بر اساس سایز و ضخامتشان نامگذاری میشوند.
مثلا لولههایی که ضخامت 10 یا 20 میلیمتر دارند، به عنوان لوله ضخیمدار گوشتی 10 یا 20 میل شناخته میشود. برای شناخت ضخامت تقریبی لوله کافیست قطر بیرونی را از قطر درونی لوله کم کنید تا ضخامت تقریبی آن به دست بیاید. برای شناخت دقیقتر این لولهها میتوانید با متخصصان ما در آهنک تماس بگیرید.
مزایا و معایب لوله گوشتدار
- لولههای گوشتدار به دلیل داشتن ضخامت بالا، میتوانند در شرایط آب وهوایی مختلف مورد استفاده قرار گیرند. به بیان دیگر قابلیت سازگاری با تمام شرایط اقلیمی را دارند.البته دیواره خارجی در مجاورت با رطوبت و عوامل دیگر، خورده میشود. اما به دلیل بالا بودن ضخامت نفوذ محتویات داخل لوله به بیرون به کندی صورت میگیرد.
- همچنین این نوع لولهها از مقاومت به خوردگی بالایی برخوردار هستند. به همین دلیل اغلب عمر طولانی دارند. لولههای ضخیم مستحکم بوده و قابلیت تحمل فشارهای بالا را دارند.
در کنار مزایای ذکر شده، در اتصال لولههای گوشتدار به هم با مشکل مواجه هستیم. مهمترین معایب آنها شامل موارد زیر هستند:
- لوله سایز بزرگ گوشت دار به دلیل اندازه و ضخامت زیادی که دارد معمولا به روشهای رایج قابلیت جوشکاری و اتصال ندارد.
- این لولهها معمولا از وزن بالایی برخوردار هستند و حملونقل آنها کار سختی خواهد بود.
- برشکاری این لولهها نیز کار سختی است و نیاز به روشهای مخصوصی دارد.
- در بسیاری از سازهها که نیاز به کاهش وزن است این لولهها کاربرد خود را از دست میدهند.
- این لولهها به مواد اولیه زیادی برای تولید نیاز دارند.
بهترین تولیدکنندگان لولههای گوشتدار
برای تولید لوله گوشتدار صنعتی از شمش فولادی استفاده میشود. از مهمترین تولیدکنندگان لوله گوشتدار، میتوان به کارخانههای زیر اشاره نمود:
- کارخانه فولاد سمنان
- کارخانه پروفیل سپنتا
- کارخانه فولاد سازی اهواز
عوامل موثر بر قیمت لوله گوشتدار
از مهمترین فاکتورهای مؤثر بر قیمت این لولهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوع استانداردهای لوله گوشتدار
- وزن و ضخامت لولهها
- مشخصات و ویژگیهای شیمیایی و مکانیکی لولهها
- شرایط بازار جهانی فلزات و فولاد
- میزان عرضه و تقاضا
- نرخ ارز
- میزان و حجم لوله خریداری شده
- نوع استانداردهای لوله
- روش تولید لولهها
- شرکت و کارخانه تولیدکننده و فروشگاههای عرضهکننده
- کاربردهای لوله
- قیمت مواد اولیه
خرید لوله گوشتدار
قیمت لولههای گوشتدار همانند انواع لوله و اتصالات دیگر و مقاطع فولادی میتواند تحت تأثیر فاکتورهای متعددی قرار داشته باشد و نمیتوان قیمتی مشخص و قطعی برای آنها عنوان کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و استعلام قیمت روز لوله گوشتدار با کارشناسان ما در آهنک تماس بگیرید.
جمع بندی پایانی
لولههای صنعتی گوشتدار از کاربردی ترین لولههای فولادی در صنعت هستند که به دلیل تشابه در شیوه ساخت با لولههای مانیسمان و نداشتن درز سطحی مستقیم، به عنوان لوله مانیسمان گوشت دار نیز شناخته میشوند. این لولهها در سایزهای بزرگ و کوچک تولید میشوند و نسبت به سایزی که دارند، دارای کاربردهای مختلفی در صنعت هستند. اما مهم ترین کاربردهای این لوله ها انتقال سیالات از جمله نفت، گاز و آب در تاسیسات میباشد.
ارسال نظر